Καμπάνια Fair Times

Trade Fair-Live Fair ( Η εκδήλωση)

Την Παρασκευή 10/6 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Impact Hub Athens η εκδήλωση Trade Fair – Live Fair.

To Dock – Συνεργατικός Χώρος Κ.ΑΛ.Ο και το Μποστάνι μας προσκάλεσαν σε μια συζήτηση γύρω από την ιστορία αλλά και τις τρέχουσες πρακτικές του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου σε διεθνές επίπεδο αλλά και τις δημόσιες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το ζήτημα της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου ως μέρος της πανευρωπαϊκής καμπάνιας Fair Times, που απευθύνεται σε υποψήφιους ευρωβουλευτές  με βασικό στόχο να  δεσμευτούν  ότι  η δίκαιη και βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή θα μπει για τα καλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Bασικός στόχος της διοργάνωσης ήταν μέσα από τη συζήτηση να εμπλουτιστεί η ελληνική εμπειρία του Δίκαιου Αλληλέγγυου Εμπορίου με πρακτικές, παραδείγματα και κατευθύνσεις από όλο τον κόσμο προκειμένουν άνθρωποι και εγχειρήματα να ενδυναμωθούν. Παράλληλα η ανάδειξη του Δίκαιου Αλληλέγγυου Εμπορίου ως ένα μοντέλο αξιοπρεπούς εργασίας που αποδίδει και επιχειρηματικά.

Η Francesca Guilbilo από τον WFTO μας μίλησε για την ιστορία του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου από το 1940 μέχρι σήμερα. Eίχαμε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, τα πεδία στα οποία παρεμβαίνει αλλά και τις βασικές αρχές και αξίες με βάση τις οποίες στήνει το παγκόσμιο δίκτυό του και τις συμμαχίες με εθνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

Η Marketa Vinkelhoferová αναφέρθηκε στη σύνδεση της Κ.ΑΛ.Ο με το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο αλλά και τη δίκαιη και βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή. Μέσα από την παρουσίαση ευρωπαϊκών κυρίως πρακτικών έγινε πιο κατανοητή η σύνδεση αυτή, του πώς δηλαδή στο πλαίσιο της Κ.ΑΛ.Ο βρίσκουν κοινή έκφραση ετερόκλητα κινήματα και πρακτικές και συνδέονται δημιουργώντας συνέργειες, κοινό λεξιλόγιο και  πρακτικές.

Η παρουσία του πρώην Ευρωβουλευτή και υποψήφιου για αυτές τις εκλογές Νίκου Χρυσόγελου μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα την αλληλεπίδραση της πολιτικής σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου με τα εθνικά κινήματα και τους συνεταιρισμούς Δίκαιου Αλληλέγγυου Εμπορίου. Ο κ. Χρυσόγελος τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί πολιτικές αποφάσεις με σαφή την επιρροή των πολιτικών θέσεων των κινημάτων.

Στο κοινό βρέθηκαν φορείς και εγχειρήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους αλλά και να αναπτύξουν κοινούς προβληματισμούς στη βάση των διαφορετικών εμπειριών τους. Βασικό κομμάτι της συζήτησης που προέκυψε ήταν η ανάγκη ανάδειξης των προϊόντων δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στην κατεύθυνση ευρύτερης αποδοχής από τους καταναλωτές. Σε σχέση με αυτό οι ομιλήτριες μας παρουσίασαν παραδείγματα όπου η αποδοχή των προϊόντων γνωρίζει αυξητικές τάσεις π.χ Γαλλία, Τσεχία. Η αντιμετώπιση του καταναλωτικού κοινού απέναντι στα προϊόντα ως προϊόντων ελίτ, ήταν ένα σημείο που επίσης απασχόλησε το κοινό και μέσα από τη συζήτηση «βγήκε» η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση των συνεταιρισμών και των καταναλωτών αλλά και να τονιστεί ότι τα προϊόντα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου έχουν εξαιρετική ποιότητα, διαφορετικές σχέσεις (οικονομικές, κοινωνικές,εργασιακές) στο εσωτερικό τους και μέσα από τη σωστή πληροφόρηση μπορεί να δημιουργήσει μια αγορά που βασίζεται σε κριτήρια βιωσιμότητας, αξιοπρεπούς εργασίας και σεβασμού στο Περιβάλλον αλλά και αλλαγή της καταναλωτικής συνείδησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s