Καμπάνια Fair Times

Fair Times: Μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη δίκαιη κατανάλωση και παραγωγή

Μια πολιτική που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν πώς παράγουμε και πώς καταναλώνουμε – είναι μια πολιτική που αγνοεί τις επιπτώσεις των παγκόσμιων πολιτικών που εφαρμόζονται στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας,  σε τοπικο επίπεδο.

H “The Fair Times” είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία που που επιδιώκει να προωθήσει την ατζέντα της δίκαιης και βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής στην Ευρώπη, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών και συντονίζεται από πέντε σημαντικές οργανώσεις και δίκτυα:

Το FTAO, που ηγείται των προσπαθειών του παγκόσμιου κινήματος του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου να επηρεάσει τις πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η IFOAM EU (ευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα της βιολογικής γεωργίας και διατροφής), η CIDSE (διεθνής οικογένεια των Καθολικών οργανώσεων για την κοινωνική δικαιοσύνη), το RIPESS-Europe (το ευρωπαϊκό δίκτυο για την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας) και το ECOLISE (ευρωπαϊκό δίκτυο κοινοτικών πρωτοβουλιών για τη βιωσιμότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής)

Το κοινό μήνυμα της συμμαχίας αυτής αποτυπώνεται σε μια ειδική έκδοση της «The Fair Times», μιας πλασματικής εφημερίδας που κυκλοφορεί το 2024, ημερομηνία που αντιστοιχεί στο τέλος της επόμενης θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εφημερίδα συγκεντρώνει παραδείγματα πολιτικών που η ΕΕ θα μπορούσε να εφαρμόσει σχετικά με τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση και ελπίζει να εμπνεύσει τους υποψηφίους να δεσμευτούν να αναλάβουν δράση εάν εκλεγούν.

Ο Sergi Corbalán, Διευθυντής του Fair Trade Advocacy Office (FTAO) στις Βρυξέλλες και συντονιστής της εκστρατείας, δήλωσε:


“Θέλαμε να συντονίσουμε μια εκστρατεία που φέρνει κοντά μια κοινότητα οργανώσεων με τις ίδιες αξίες και μαζί να ζητήσουν μια μετασχηματιστική ατζέντα της ΕΕ που θα εξυπηρετεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη”.

Στην Ελλάδα, μέσω αυτής της εκστρατείας, θέλουμε να ενημερώσουμε τους υποψήφιους για τον αντίκτυπο των αθέμιτων πολιτικών παραγωγής και κατανάλωσης, όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τις αλληλεπιδράσεις με την πραγματικότητα στην Ελλάδα. Όπως αποδεικνύει η ατζέντα του ΟΗΕ για τους βιώσιμους στόχους ανάπτυξης (SDG), τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα είναι οικουμενικά. Αυτή η
Οικουμενικότητα απαιτεί συντονισμένη δέσμευση για την εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών που μπορούν να ωφελήσουν τους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους και παράλληλα τους συνανθρώπους μας σε κάθε γωνιά της γης.

H Fair Trade Hellas και το Dock, υλοποιούν την εκστρατεία στην Ελλάδα. Από τώρα έως και τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές εκδηλώσεις, θα υπάρξουν ευκαιρίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα δίκαιης και αλληλέγγυας οικονομίας και υπεράσπισης τέτοιων θεμάτων. Επιπλέον, καλούμε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να ενημερωθούν για τα θέματα της εκστρατείας, να δεχτούν να μας συναντήσουν ώστε να συζητήσουμε πώς μπορούν και αυτοί να γίνουν μέρος μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας που μας αφορά όλες και όλους και στη χώρα μας.

Eπικοινωνία με την καμπάνια: fairtimesgr@gmail.com

To Dock – Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) ,λειτουργεί με συνεταιριστική δομή και παρέχει υποστήριξη και ενδυνάμωση σε φορείς/ εγχειρήματα Κ.ΑΛ.Ο.

Αποστολή του είναι να συμβάλλει στην αύξηση ορατότητας της Κ.ΑΛ.Ο αλλά και να παίξει ενεργό ρόλο στη δικτύωση και συνεργασία με άλλους οργανισμούς με σκοπό την παραγωγή κοινών πολιτικών θέσεων, την παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο αλλά και την ανάπτυξη συνεργειών.

Συμμετέχει στους Καρπούς Αλληλεγγύης ( Fruits of Solidarity), που αφορά εξαγωγές προϊόντων ελληνικών συνεταιρισμών, που παράγουν με βάση τις αρχές του Δίκαιου Εμπορίου σε κινήματα και συλλογικότητες πολιτών στη Β. Ευρώπη

H Fair Trade Hellas είναι μια ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2004 για την προώθηση του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου (Fair Trade), ενός κινήματος που αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας, σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, μέσω μιας βιώσιμης, δίκαιης, ηθικής και υπεύθυνης προσέγγισης της παραγωγής, αγοράς και κατανάλωσης προϊόντων. Η Fair Trade Hellas έχει στόχο να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλει στην ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καλλιεργώντας ένα πιο δίκαιο μοντέλο παγκόσμιου εμπορίου, που ωφελεί τους παραγωγούς, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και τη γη.